Dit is het grote verschil tussen alleen en eenzaam zijn.

Eenzaamheid, Ervaring, GGZ, Kwetsbaarheid, zelfstandigheid 21 februari 2022

Mensen gaan er vaak vanuit dat je eenzaam wordt door alleen te zijn, maar is dat wel zo? En kan je ook eenzaam zijn wanneer je in gezelschap bent? We zochten uit wat nou precies het verschil is tussen eenzaamheid en alleen zijn.

Terwijl ik (schrijfster: Winnie Verswijvel) het heerlijk vind om me ‘s avonds terug te trekken in mijn slaapkamer met een goed boek en een kop thee, is dat voor veel mensen een eenzaam gebeuren. Wat ík dan weer heel erg eenzaam vind, is me omgeven door een groep mensen waarmee ik geen raakvlakken lijk te hebben. Het ziet er dus naar uit dat het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid niet zo eenduidig is.

1. 

Alleen zijn vertelt iets over het aantal mensen rondom jou (dit is een objectieve weergave van de werkelijkheid), terwijl eenzaamheid een gevoel van isolatie uitdrukt (wat dan weer een subjectieve weergave van de werkelijkheid is).

2. 

Alleen zijn kan perfect samengaan met gevoelens van geluk. Sommige mensen vinden het juist fijn om af en toe dingen alleen te doen. Eenzaamheid en geluk daarentegen treden zelden samen op.

3. 

Alleen zijn maakt dat je extra kan genieten van bepaalde activiteiten (zoals lezen, hardlopen of slapen). Eenzaamheid daarentegen zal nooit een meerwaarde zijn in het uitoefenen van hobby’s of activiteiten.

4. 

Alleen zijn op zich hoeft geen nadelige bijwerkingen te hebben. Eenzaamheid daarentegen gaat gepaard met verwarring, slapeloosheid en depressie.

5. 

Alleen zijn kan een manier zijn om te ontstressen van een drukke wereld vol prikkels, terwijl studies aantonen dat eenzaamheid de aanmaak van stresshormonen aanwakkeren.

6. 

Alleen zijn heeft niets te maken met persoonlijkheid, terwijl eenzaamheid meer gebruikelijk is bij mensen met een laag zelfbeeld. Dit komt omdat mensen met een laag zelfbeeld sneller geloven dat ze de aandacht en vriendschap niet verdienen.

7. 

Alleen zijn op zich kent geen gezondheidsrisico’s. Eenzaamheid daarentegen is gelinkt aan een grotere kans op cardiovasculaire aandoeningen, alcohol- en druggebruik, Alzheimer en een verminderd geheugen.

Zo zie je maar dat de 2 begrippen een heel andere betekenis hebben. Het grote gevaar schuilt dus voornamelijk in eenzaamheid. Merk je bij jezelf gevoelens van eenzaamheid op, aarzel dan niet om dit aan je naasten te vertellen. Zie het gevoel van eenzaamheid als een positief signaal van je lichaam, een trigger om in actie te komen.

Voor meer artikelen over alleen zijn en/of eenzaamheid of lifestyle gerelateerde artikelen kunt u kijken op de site van Bedrock.