VraapApp

LVB, zelfstandigheid 4 februari 2021

Citaten over VraagApp

“Dankzij VraagApp kan ik me meer richten op de grote vragen die bij mijn cliënten spelen.” “VraagApp zorgt er voor dat mensen meer zelfredzaam en zelfverzekerder worden.” “Ik vind het erg tof als een cliënt zelf iets oplost met VraagApp.” “Met VraagApp krijg je antwoord voordat je een fout begaat.” “Ik heb mijn moeder ook uitgenodigd om meedenker te worden.”

Download de app voor Apple of Android.

Euthanasie De Movie

GGZ, Kwetsbaarheid, Maatschappij, Presentie, Stigma 8 januari 2021

Een BOOS Docu

In deze documentaire bespreken we (de wens voor) euthanasie bij jonge mensen, en dan vooral euthanasie door uitzichtloos psychisch lijden. Dat doen we, omdat Robin (25) en Athaliah (21) ons mailden met de vraag of we het hier alsjeblieft een keer over konden hebben. Ok, is goed. Bij dezen. Zodoende spraken we met hen én twee anderen, Olax en Jelmer, over deze kwestie. Want waarom willen zij eigenlijk niet meer leven? Hoe voelt uitzichtloos lijden? Waarom euthanasie, en geen zelfdoding? En: waar loop je eigenlijk allemaal tegenaan als je de euthanasie aanvraagt? Moeilijke vragen, over een zwaar onderwerp, maar wel nodig om te beantwoorden. Bereid je voor op goeie verhalen, nieuwe inzichten en her en der een plottwist.

Meer info aangaande euthanasie en euthanasie-aanvragen in Nederland? Kijk op http://www.expertisecentrumeuthanasie…

Zie het rapport van Expertisecentrum Euthanasie achter deze link: http://bit.ly/euthanasie-in-2019

Met dank aan Robin, Athaliah, Menno, Olax, Jelmer, NVVE, Gerty en Johan. Gemaakt door Marije de Roode, Tim Hofman en Leon Veenendaal, Sam Tollenaar, Jasper Steenhuis, Emma van den Berg, Azad Shig Murad, Inez Quakkelaar, Hubert van der Want en Leon Zervos.

Uitbehandeld, maar niet opgegeven.

Empathie, GGZ, Herstelverhaal, Kwetsbaarheid, Maatschappij, Presentie, Psychose, schizofrenie 21 november 2020

Het persoonlijk verhaal van een psychiater over zijn patiënten

De Duitse psychiater Detlef Petry werkte vanaf de jaren zeventig tot aan zijn pensioen in 2009 in het psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht. In deze kliniek verbleven zo’n 150 patiënten die door de reguliere psychiatrie waren opgegeven: zij werden platgespoten met medicijnen, belandden in de separeerkamer en werden vastgebonden.

Al snel na zijn aanstelling in 1978 ontwikkelt Petry een geheel andere behandelmethode, een die indruist tegen de heersende opvattingen van die tijd. Petry kijkt niet alleen naar de ziekteverschijnselen, maar verdiept zich in het levensverhaal van zijn patiënt. Hij bouwt een persoonlijke band met zijn patiënten op: hij praat me ze, bezoekt met hen plaatsen uit hun verleden en ontmoet familieleden.

Het sleutelwoord in Petry’s benadering is ‘rehabilitatie’. Zijn doel is om zijn patiënten weer deel te laten nemen aan het leven. De resultaten van zijn aanpak zijn verbluffend: terwijl zelfmoord binnen psychiatrische afdelingen regelmatig voorkomt, vindt er op Petry’s afdeling de laatste tien jaar geen enkele zelfmoord(poging) plaats.

In Uitbehandeld, maar niet opgegeven vertelt Detlef Petry over zijn patiënten en zijn opvattingen in de psychiatrie, maar ook over zijn eigen leven: zijn jeugd in het naoorlogse Duitsland, het naziverleden van zijn vader en het moeilijke contact met zijn ouders.

Herstelverhalen van anderen #01.

Autisme, Ervaring, GGZ, Herstelverhaal, Kwetsbaarheid 20 oktober 2020

‘De verpleegkundige zei: Je hebt een ziekte, en die heb je de voor de rest van je leven. Daar zul je mee moeten leren leven. En daarom moet jij voortaan deze pillen slikken. Ik dacht: Wie denk jij in godesnaam dat je bent, om tegen mij op mijn 26e te durven zeggen dat ik een ziekte heb, voor de rest van mijn leven?’ Gepubliceerd door Psychosenet.

Hieronder nog enkele interessante (sites met) herstelverhalen:
Mandy Verleijsdonk op haar eigen site over Autisme
Heleen Wadman op de site Herstel-Verhalen

Milou verloor haar moeder door zelfdoding en wil nu taboes doorbreken.

GGZ, Kwetsbaarheid 4 oktober 2020

Bericht overgenomen van nos.nl

Ze leggen de schuldvraag bij zichzelf, worstelen met hun verdriet en zijn bang de andere ouder ook kwijt te raken. Kinderen die één van hun ouders verliezen door zelfmoord kunnen er maar moeilijk over praten. Want op het onderwerp rust een groot taboe.

Dat ervoer ook Milou, toen haar moeder tien jaar geleden zelfmoord pleegde. Ze kreeg het gevoel dat leeftijdsgenoten met een grote boog om haar heen liepen en kon haar verhaal niet kwijt, omdat niemand haar vragen durfde te stellen. Ze raakte in een isolement. Dat maakte haar rouwproces nog moeilijker en ze voelde zich eenzaam.

Nu is Milou 29 en heeft ze er een film over gemaakt. Om lotgenoten, nabestaanden en anderen bewust te maken van de taboes rondom zelfmoord door ouders. In haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? praat ze met vier jonge kinderen die net één van hun ouders door zelfmoord zijn verloren. Ze durfden hun angsten en gevoelens te delen. Het resulteerde in een aangrijpende documentaire, die volgens rouwexperts taboedoorbrekend is.

De documentaire Waarom bleef je niet voor mij? wordt samen met alle andere eindexamenfilms van de Nederlandse Filmacademie op 24 oktober in zijn geheel uitgezonden door HUMAN. Op 9 en 10 oktober is de documentaire online te zien.

Presentie theorie van Andries Baart.

GGZ, Kwetsbaarheid, Presentie 29 juli 2020

De presentiebenadering van Andries Baart is een manier van werken die de relationele afstemming tussen zorggever en cliënt als basis voor hulp en steun ziet. Goede zorg ontstaat vanuit het zorgvuldig aansluiten bij en afstemmen op de ander, en op wat hij of zij nodig heeft.  Leefwereldgerichtheid en perspectiefwisseling zijn daarin centrale begrippen.

Presentie richt de zorg in via relationeel programmeren: vanuit de relatie blijkt wat goede zorg is voor deze cliënt(en) op dit moment. De eigen vakkennis blijft intact, maar de relatie stuurt hoe die kennis wordt aangewend. De presentie neemt radicaal het perspectief van de ander in als leidraad voor de zorg – in plaats van de logica van de methodiek.

De presentie is bovendien kritisch tegenover het maakbaarheidsgeloof in veel methodieken; presentie is primair gericht op het zoeken naar een zo bevredigend mogelijke relatie tot het leven – ook als dat leven vastzit.

Voorbij het vooroordeel: 8 clichés over autisme ontkracht

Autisme, GGZ, Stigma 15 maart 2020

“Jij kan geen autisme hebben, want je bent kei sociaal!”, “Iedereen heeft tegenwoordig toch wel iets, he.” Mensen met autisme worden regelmatig geconfronteerd met deze en andere vooroordelen. Illustratrice Stephanie Dehennin en Elise Cordaro, schrijfster van het boek ‘Anders gaat ook’, ontkrachten deze en zes andere clichés over hun diagnose. “Labels plakken? Wij zijn geen confituurpotten, he!”

Van (zelf)stigma naar empowerment – Reversible Spoken Word Roy Leunen

GGZ, Kwetsbaarheid, Stigma, Verslaving 14 maart 2020

Woorden hebben kracht. Hoe we denken en praten over mensen met een psychische aandoening heeft vaak een grotere impact dan we beseffen. Ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma Roy Leunen schreef een reversible spoken word over stigma. In deze videoclip neemt Roy je mee van (zelf)stigma naar empowerment.

Samen Sterk Zonder Stigma